Δήμος Πεντέλης

Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Τοποθέτηση έξυπνων μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού στις δημοτικές εγκαταστάσεις και σε όλες τις οικίες της πόλης

Δράση :  Εξοικονόμηση ενέργειας

Έτος Έναρξης :  2023

Φορέας : ΔΕΔΔΗΕ – ΕΥΔΑΠ

Προϋπολογισμός  Δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα

Μελέτη Δεν Απαιτείται

Φορέας Χρηματοδότησης :  ΔΕΔΔΗΕ – ΕΥΔΑΠ

Κατάσταση Έργου :  Εκτελείται πιλοτικό έργο

Εκτίμηση Ολοκλήρωσης :  Δεν μπορεί ακόμα να εκτιμηθεί ακριβώς.

Περιγραφή Έργου :

Ο Δήμος Πεντέλης μετά από ενέργειες της Δημάρχου Δήμητρας Κεχαγιά, επιλέχθηκε μαζί με το Δήμο Παλαιού Φαλήρου να γίνει πιλοτικό έργο τοποθέτησης μετρητών ρεύματος και νερού, που μπορούν να επικοινωνούν ψηφιακά και να στέλνουν δεδομένα. Είναι ένα πιλοτικό έργο που ο Δήμος μας επιλέχθηκε και λόγω του γεγονότος ότι αποτελεί ένα από τους 10 πρώτους Δήμους σε όλη την Ελλάδα που πορεύεται στο στόχο επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας το 2030. Στην πόλη θα τοποθετηθούν παντού έξυπνοι ψηφιακοί μετρητές ρεύματος και νερού, ώστε να συμβάλλουν στον έλεγχο και στη μείωση της κατανάλωσης των ενεργειακών και υδάτινων αναγκών της πόλης, που συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας το 2030.
 
Σχετικό δελτίου τύπου ΔΕΔΔΗΕ – ΕΥΔΑΠ. 
 
https://deddie.gr/el/kentro-enhmerwsis/deltia-tupou/deltia-typou-2023/dekemvrios-2023/υπογραφή-συμφωνητικού-συνεργασίας-μεταξύ-δεδδηε-αε-και-ευδαπ-αε-για-συνέργειες-στον-τομέα-του-smart-metering/
 

Στόχος έργου, όφελος για τους πολίτες :

Με την λύση της έξυπνης μέτρησης ανοίγουν εντελώς νέες δυνατότητες για τους πολίτες καταναλωτές:

α) η καταμέτρηση της κατανάλωσης γίνεται αξιόπιστη και χωρίς κόστος επίσκεψης στον χώρο του μετρητή,

β) η τιμολόγηση γίνεται με ακρίβεια και έτσι αποφεύγονται αναίτια λάθος λογαριασμοί

γ) η πρόσβαση σε δεδομένα κατανάλωσης οδηγεί στην ευαισθητοποίηση και την εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων και πόρων νερού. 

δ) οι βλάβες, οι διακοπές ρεύματος και νερού, οι διαρροές νερού και οι ρευματοκλοπές, ανιχνεύονται άμεσα. Άρα αντιμετωπίζονται άμεσα.

ε) Οι ίδιοι οι πολίτες θα έχουν άμεσα εικόνα της κατανάλωσης ρεύματος και των δυνατοτήτων που θα έχουν να διαμορφώσουν τις ώρες κατανάλωσης ρεύματος, ανάλογα με τις προσφερόμενες τιμές, ώστε τελικά να πετύχουν μειώσεις στα τιμολόγιά τους.

Περιγραφή τρέχουσας κατάστασης :

Εντός του 2023 τοποθετούνται οι πρώτοι 40 κοινοί μετρητές σε κτήρια του Δήμου, αλλά και σε οικίες. Το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση σε καταστήματα HORECA της πόλης. Ανάλογα με την εξέλιξη της προμήθειας των μετρητών, θα τοποθετηθούν το συντομότερο στο σύνολο των οικιών της πόλης.