Δήμος Πεντέλης

Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Απόκτηση νόμιμης χρήσης πλατείας Αγίας Τριάδας Πεντέλης

Δράση :  Πολεοδομική Παρέμβαση

Έτος Έναρξης :  2022

Φορέας :  Δήμος Πεντέλης

Προϋπολογισμός  Δεν απαιτούνται πόροι

Μελέτη :  Δεν απαιτείται

Φορέας Χρηματοδότησης :   Δεν απαιτούνται πόροι

Κατάσταση Παρέμβασης :  Ολοκληρώθηκε

Εκτίμηση Ολοκλήρωσης :  Ολοκληρώθηκε

 

Περιγραφή Παρέμβασης :

Στην ΔΚ υπήρχε μια μεγάλη και χρόνια πολεοδομική εκκρεμότητα. Η πλατεία της Αγίας Τριάδας στην Πεντέλη, μαζί με το χώρο γύρω από το ομώνυμο εκκλησάκι, δεν είχε νόμιμη χρήση από το Δήμο Πεντέλης όλα αυτά τα χρόνια. Ο χώρος είναι ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής Πεντέλης. Το ίδιο και ο χώρος των 45 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής Πεντέλης όπου υπάρχουν επί χρόνια το αμαξοστάσιο της ΔΚ Πεντέλης και λοιπές εγκαταστάσεις. Στόχος της Δημοτικής Αρχής της Δήμητρας Κεχαγιά ήταν να λάβει ο Δήμος Πεντέλης νόμιμη χρήση του χώρου, ώστε να μπορεί να υλοποιήσει έργα και παρεμβάσεις για τη βελτίωσή του.

Στόχος παρέμβασης, όφελος για τους πολίτες:

Με τη νόμιμη παραχώρηση των δύο χώρων στο Δήμο, ανοίγει ο δρόμος ώστε ο Δήμος να προχωρήσει σε αναβάθμισή τους. Υπάρχει ήδη μελέτη ανάπλασης για την αναβάθμιση της Πλατείας Αγίας Τριάδας που έχει συνταχθεί το 2023 από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, που πλέον μπορεί να υλοποιηθεί διότι ο Δήμος διαθέτει νόμιμη χρήση του χώρου. Η ανάπλαση της Πλατείας Αγίας Τριάδας θα αναβαθμίσει την περιοχή, θα δημιουργηθεί μια μικρή παιδική χαρά, θα ενισχυθεί η φύτευση και να υπάρξει υδάτινο στοιχείο. Έτσι οι πολίτες θα αποκτήσουν ένα όμορφο αναβαθμισμένο χώρο που θα μπορούν μικροί και μεγάλοι να ψυχαγωγούνται και να απολαμβάνουν το φυσικό περιβάλλον της πλατείας.

Περιγραφή τρέχουσας κατάστασης :

Ολοκληρώθηκε η νόμιμη παραχώρηση του χώρου στο Δήμο με συμφωνητικό παραχώρησης από την Ιερά Μονή Πεντέλης που υπογράφτηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2023, από τη Δήμαρχο Δήμητρα Κεχαγιά και τον και τον Μητροπολίτη Θερμοπυλών, κ. Ιωάννη Σακελλαρίου, εκπρόσωπο της Ιεράς Μονής Πεντέλης. Συγκεκριμένα παραχωρήθηκαν στο Δήμο:

  • Η χρήση αορίστου χρόνου, χωρίς τίμημα, για την πλατεία Αγίας Τριάδος, εκτάσεως επιφανείας 2.386 τ.μ. και τον περιβάλλοντα χώρο μπροστά στο εκκλησάκι εκτάσεως επιφανείας 7.476 τ.μ.
  • Η χρήση για 6 μήνες δωρεάν του χώρου επί της οδού Αγίου Τρύφωνος στον οποίον σήμερα βρίσκονται το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, ο χώρος Στάθμευσης των αυτοκινήτων και άλλες εγκαταστάσεις του Δήμου, εκτάσεως επιφανείας 45.227 τ.μ. Στη σύμβαση αναφέρεται η δυνατότητα επέκτασης της παραχώρησης με τίμημα με αόριστη διάρκεια.